Wat is boekweit?
Boekweit is een plant met witte bloemen geteeld voor zijn vruchten : het boekweit graan, ook wel verkeerdelijk zwarte tarwe genoemd. In feite behoort boekweit niet tot de familie van tarwesoorten. Het is zelfs geen graansoort. Boekweit wordt een pseudo-graan genoemd. Dit wil zeggen dat men het teelt en eet zoals een graansoort en dat het bijna dezelfde voedingswaarde heeft.
Boekweitzaden zijn kleine zaden met driehoekige vlakken en een piramidevorm. Er zijn verschillende soorten. Sommige boekweitzaden hebben een schil. Ze worden tot meel verwerkt. De andere zaden hebben wel een schil en worden als graan gegeten.
Waar wordt boekweit geteeld?
Boekweit komt oorspronkelijk uit Oost-Azië, maar wordt tegenwoordig ook in het Verre Oosten en in Europa geteeld. Het verbruik ervan verschilt echter van regio tot regio. In Oost-Europa wordt boekweit geschild en geroosterd gegeten (kasha), terwijl het in Azië wordt gegeten als noedels (soba).
De teelt van boekweit heeft is milieuvriendelijk. Boekweit is resistent tegen vele ziekten en vereist geen meststoffen of bestrijdingsmiddelen. Boekweit wordt ook gebruikt als groenbemester en zelfs om onkruidrijke velden ‘schoon te maken’. Boekweitdoppen kunnen ook worden gebruikt als ‘mulch’ om de grond te beschermen tegen slakken.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van boekweit?
- Rijk aan proteïnen
Boekweit is rijk aan plantaardige eiwitten van hoge kwaliteit. Het is namelijk een bron van zogenaamde complete eiwitten, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat die het lichaam nodig heeft. Op die manier is boekweit de ideale suppletie voor vegetariërs en veganisten met een tekort aan aminozuren
- Rijk aan vitaminen en mineralen
Boekweit is bijzonder rijk aan magnesium, mangaan, zink en koper en vormt een uitstekende bron van mineralen. Het is ook een interessante bron van vitamine B.
- Goed voor de bloedcirculatie
Boekweit heeft een sterke antioxidantwerking dankzij de aanwezigheid van rutine, dat een goede bloedsomloop bevordert en hart- en vaatproblemen helpt te voorkomen.
- Bondgenoot van onze goede bacteriën
Hoe eet je het?
Boekweit is vooral bekend van de beroemde Bretonse pannenkoeken, maar kan ook op vele andere manieren worden gegeten. Boekweit gaat perfect samen met vis, vlees en diverse groenten en is een goed alternatief voor rijst, pasta en andere graanproducten. Het is ook lekker in salades, risotto of in knoedels.
In de banketbakkerij wordt boekweitmeel ook gebruikt voor de bereiding van brood, cakes en andere desserts die een licht nootachtige smaak aan de bereidingen geven. Bovendien wordt boekweit ook in de vorm van vlokken gegeten in muesli’s, pap of als verdikkingsmiddel in soepen.
Boekweit is glutenvrij, dus mensen met glutenintolerantie kunt het zonder probleem eten!
Hoe kook je boekweitkorrels?
Boekweitzaad moet in koud water worden afgespoeld alvorens het wordt gekookt. Het koken ervan is vergelijkbaar met dat van rijst. Het volume van het gezouten water wordt verdubbeld voor een kooktijd van ongeveer 15 minuten. Het geheel moet daarna 5 tot 8 minuten rusten met de pan afgedekt.
Waar vind je biologisch-dynamische boekweit en boekweitderivaten?
Vajra biedt u een selectie van boekweitproducten (meel, vlokken, granen, kasha…) die hier verkrijgbaar zijn.
U zou graag een van onze producten kopen, maar u weet niet waar u het kunt vinden? Stuur ons uw postcode als commentaar of via Facebook en wij laten je weten waar de dichtstbijzijnde winkel is!