-
Categories :
Voeding en Gezondheid
Labelling op etiketten: decodering voor betere consumptie!

Aangezien het grote aanbod van producten zijn labels een belangrijke factor in de keuze van de consument, vooral als consumenten zich zorgen maken over hun gezondheid, het milieu en de productieomstandigheden. De veelheid aan logo's en pictogrammen kan de taak echter complex maken.
Dit artikel helpt u om de betrouwbare labels die het meest voorkomen op de Belgische markt (in supermarkten en biowinkels) in onze sector duidelijker te zien en te identificeren.
Voedingsproducten
In de voedingssector garanderen labels milieuvriendelijke landbouwpraktijken en strenge kwaliteitscriteria.
Europees Label voor Biologische Landbouw
Verplicht op alle biologische producten, garandeert het dat 95% van de ingrediënten voldoet aan de Europese specificaties voor biologische landbouw.
Demeter
Naast BIO garandeert dit label respect voor de principes van biologisch-dynamische landbouw, die de gezondheid van de bodem en de planten beschermen.
Max Havelaar Fairtrade
Een label dat producten onderscheidt die geproduceerd zijn in overeenstemming met sociale, ecologische en economische criteria.
Bio Partenaire
Een label met sterke fairtradeverplichtingen voor biologisch geteelde producten.
Nature & Progrès
Een privé-verenigingslabel dat nog strengere criteria voor biologische landbouw garandeert.
Oxfam Fair Trade
Verwijst naar fairtradeproducten verkocht door Oxfam.
N.B. : Het “AB” label (voor “Agriculture Biologique”) is een Frans label dat aangeeft dat een product uit biologische landbouw komt. Het wordt vaak gebruikt naast het Europese label. Beide voldoen aan dezelfde regelgeving, maar het “AB”-label blijft een bekend nationaal referentiepunt in Frankrijk.
Hygiëneproducten en cosmetica
Op het gebied van huidverzorging en schoonheid worden labels gebruikt om producten te identificeren die een natuurlijke samenstelling garanderen die ons lichaam respecteert.
Europees Ecolabel voor hygiëneproducten
Garandeert minder vervuilende of schadelijke ingrediënten, recyclebare of gerecyclede verpakking met gelijkwaardige effectiviteit.
Ecocert - Cosmos Natural
Alle gebruikte ingrediënten zijn van natuurlijke oorsprong, met uitzondering van een beperkende lijst van goedgekeurde ingrediënten (waaronder conserveringsmiddelen) die in kleine hoeveelheden zijn toegestaan.
Ecocert - Cosmos Organic
Minstens 95% van de planten die het bevat zijn biologisch en in totaal bevat de formule minstens 20% biologische ingrediënten (10% voor afspoelproducten).
Nature & Progrès - Cosmetica
Gebruikt 100% organische ingrediënten en verbiedt GGO's en synthetische stoffen.
BDIH - Gecontroleerde natuurlijke cosmetica
Garandeert minstens 50% authentieke plantaardige oliën, ingrediënten uit biologische landbouw en een zachte productie.
Natrue
Vrijwillig internationaal label met onafhankelijke controle, dat 3 categorieën cosmetica certificeert: natuurlijk, gedeeltelijk biologisch en biologisch.
Demeter
Specifiek voor biologisch-dynamische cosmetica gemaakt met natuurlijke ingrediënten van biologisch-dynamische landbouw.
Ecogarantie
Een Belgisch label dat verschillende normen groepeert voor de certificering van natuurlijke en biologische cosmeticaproducten. Natuurlijke producten moeten indien mogelijk van biologische oorsprong zijn.
Cosmetica - BIO of ECO
Labels gebaseerd op Ecocert-certificering, maar die een grotere inzet vereisen op het gebied van communicatie en ethiek.
Reinigingsproducten
Reinigingsproducten worden vaak gelabeld om minder giftigheid en meer respect voor het milieu te garanderen.
Europees Ecoloabel
Duidt op producten die minder stoffen bevatten die giftig zijn voor het aquatisch milieu en de menselijke gezondheid.
Nature & Progrès
Producten op basis van niet-petrochemische organische plantaardige of minerale grondstoffen; veeleisender dan het Europese label.
Nordic Swan (Noordse Zwaan)
Vermindert stoffen die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid (biologisch afbreekbare en laagallergene producten)
Ecodétergents
Aangebracht op producten die zeer biologisch afbreekbaar zijn, gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare ingrediënten, en milieuvriendelijk geproduceerd.
Ecogarantie
Een Belgisch label dat producten certificeert die gemaakt zijn van natuurlijke grondstoffen die door de hele productieketen traceerbaar zijn. Gebaseerd op uitputtende lijsten van toegestane en verboden ingrediënten en processen.
Pas op voor valse vrienden!
Terwijl sommige labels duidelijke garanties bieden, kunnen andere symbolen of termen misleidend zijn. Hier zijn een paar elementen die vaak verkeerd worden begrepen :
"BIO" vermelding
De term is alleen beschermd voor producten die afkomstig zijn van biologische landbouw. Voor cosmetica is de term “BIO” echter niet wettelijk geregeld en termen als “natuurlijk” of “ecologisch” hebben geen precieze waarde.
Sustainable Cleaning
Dit logo, geïntroduceerd door de Internationale Vereniging voor Zeep en Wasmiddelen (AISE), is gebaseerd op een eigen verklaring van fabrikanten. Het biedt geen garantie voor de milieukwaliteit van de producten.
"CE" markering
Geeft aan dat het product voldoet aan de Europese veiligheidsrichtlijnen. Dit merkteken is aangebracht door de fabrikant en garandeert geen ecologische kwaliteit of de afwezigheid van giftige stoffen.
De Groene Punt
Betekent dat de fabrikant bijdraagt aan het systeem voor de terugwinning van huishoudelijke verpakkingen, maar garandeert niet dat het product of de verpakking gerecycled, recyclebaar of beter voor het milieu is.
Ruban Moebius
Dit pictogram geeft aan dat het product of de verpakking recyclebaar is of gerecyclede materialen bevat, zonder het percentage te specificeren.
Soort plastic
De nummers in een driehoek op de verpakking geven het gebruikte type plastic aan.
"Retourneerbaar" vermelding
Geeft aan dat de verpakking retourneerbaar is en na het wassen kan worden hergebruikt. Soms ontbreken echter de woorden “retourneerbaar”, zelfs als er statiegeld op zit.
Om bewuste keuzes te maken, kiest u voor officiële labels zoals het Europese Ecolabel, die strenge duurzaamheids- en kwaliteitscriteria garanderen. Wees op uw hoede voor vage termen zoals “natuurlijk” of “ecologisch”, die vaak voor marketingdoeleinden worden gebruikt zonder echte toegevoegde waarde. Tot slot, wees nieuwsgierig: als u een label niet kent, neem dan de tijd om de betrouwbaarheid ervan online of bij experts na te gaan.
Om meer te weten en een volledige lijst van de duurzame labels in België te ontdekken, raden we u aan Labelinfo en Ecoconsote raadplegen. Twee onafhankelijke sites die gedetailleerde informatie geven over elk label in verschillende domeinen.
Opmerking: De door Vajra verstrekte informatie is louter voedingsadvies en is geen vervanging voor professioneel medisch advies!