Onze tips voor een geslaagd kaasplateau!

Onze tips voor een geslaagd kaasplateau!

Kaasplateaus staan synoniem voor delen en vraatzucht, en zijn een tijdloze gerecht die zeker in de smaak zullen vallen bij al uw gasten. Met een verscheidenheid aan smaken en texturen is er voor elk wat wils! Gecombineerd met een goede wijn, zal de smaakervaring voor u en uw gasten complete zijn. 

Maar hebt u de basis voor een geslaagd kaasplateau? Hier zijn onze tips om zelf een kaasplankje samen te stellen!

Selectie

Elke kaasfamilie moet vertegenwoordigd zijn:

Zachte/romige kazen

Camembert, Brillat-Savarin...

Geiten-/schapenkazen

Crottin, Folie Bergère...

Halfharde/jonge kazen

Comté, Gruyère...

Gerijpte kazen

Parmesan, Gouda...

Blauwe kazen

Bleu d'Auvergne, Roquefort...

Hoeveelheden

De portie kaas per gast zal variëren afhankelijk van wanneer uw kaasplateau wordt aangeboden.

Als aperitief

80 tot 100 gr / persoon

5 tot 7 kazen

Als hoofdgerecht

250 tot 300 gr / persoon

10 tot 12 kazen

Aan het einde van de maaltijd

100 tot 120 gr / persoon

5 tot 7 kazen

Merk op dat de hoeveelheid geiten-/schapenkaas beperkt moet worden, omdat sommige gasten er minder dol op kunnen zijn. 

Indeling

De kazen worden gerangschikt van het grootste (aan het begin) naar het kleinste (aan het einde). Elk kaas moet genoeg ruimte hebben en mag elkaar niet raken om het snijden te vergemakkelijken.

Aarzel niet om met vormen te spelen voor een aantrekkelijker uiterlijk. Het dienblad wordt vergezeld door de onvermijdelijke rozijnen, gedroogde vruchten en verschillende soorten brood, « à volonté ».

Wist u dat?

Dienbladen van roestvrij staal, zilver of metaal kunnen de smaak van kasen veranderen. Kies voor materialen als hout, glas, porselein, marmer of leisteen.

Degustatie

Het is raadzaam om de kazen van de mildste tot de sterkste te proeven.

En hoe zit het met de wijn?

Traditioneel wordt bij een kaasplateau een sterke rode wijn geserveerd. Maar dat is niet altijd de ideale combinatie. Hier zijn een paar aanbevelingen:

Zachte kazen met een bloomachtige korts

Lichte, soepele rode wijn (Beaujolais, Bourgogne)

Zachte kazen met een gewassen korst

Krachtige, aromatische witte wijn (Gewurtztraminer)

Geiten-/ schapenkazen

Witte wijn (Sancerre, Muscadet) of lichte rode wijn (Beaujolais)

Ongekookte geperste kazen

Witte wijn uit de Jura en Savoie of vlezige, kruidige rode wijn (Côte du Rhône)

Gekookte geperste kazen

Volle witte wijn (Chardonnay)

Blauwaderkazen

Zachte, zoete, krachtige en aromatische witte wijn (Gewurtztraminer, Pinot Gris) of bepaalde rode wijnen.

Wist u dat?

Kazen passen over het algemeen uitstekend bij wijnen uit de regio waar ze vandaan komen.

Veel plezier!

Opmerking: De door Vajra verstrekte informatie is louter voedingsadvies en is geen vervanging voor professioneel medisch advies!