- Categories : Onze leveranciers

Vigean : Biologische oliën van topkwaliteit gemaakt in Frankrijk

Vigean : Biologische oliën van topkwaliteit gemaakt in Frankrijk

Vandaag de dag biedt Vigean een ruim assortiment van meer dan 50 traditionele oliën van hoge kwaliteit, waaronder olijfoliën, oliën van oliezaden en zaden, samengestelde oliën, ouderwetse oliën voor fijnproevers, plantaardige maceraten en olijfoliën met kruiden, die allemaal smakelijker zijn dan de andere...

Meester olieperser uit Frankrijk sinds 3 generaties

De geschiedenis van Maison Vigean is het resultaat van een familiale passie die al meer dan 90 jaar duurt! Maison Vigean is opgericht in 1930 toen André Vigean, een werknemer van een kleine ambachtelijke olieperserij in het hart van de Indre, die gepassioneerd was door zijn werk, besloot het bedrijf te kopen waar hij al enkele jaren voor werkte. Gehecht aan zijn land en aan de traditie van ambachtelijke oliën, specialiseerde hij zich in de productie van traditionele oliën voor fijnproevers. Zes jaar later nam zijn zoon Philippe het familiebedrijf over. Als voorloper van de biologische landbouw, maakte hij van respect voor het milieu zijn prioriteit en begon hij met de productie van gecertificeerde biologische oliën. Op zoek naar vernieuwing ontwikkelde hij een procédé voor de productie van kwaliteitsoliën door koude persing, waardoor alle voedingskwaliteiten van de olie bewaard blijven (Raw Food). In 2003 nam Eric het roer over van zijn vader en creëerde, met veel aandacht voor diëtetiek, de eerste samengestelde olie op de markt, wat zorgde voor een sterke reputatie en een opmerkelijke intrede van het bedrijf in het derde millennium!

Oliën van onberispelijke kwaliteit

Al 20 jaar lang garandeert Eric Vigean de consument een constante productkwaliteit, een betere traceerbaarheid en een ruimer gamma voedingsoliën om aan zijn nieuwe verwachtingen te voldoen. Zijn permanente uitdaging is het milieu te respecteren voor kwaliteitsoliën! Deze kwaliteit werd in 2015 erkend door de Franse culinaire hogeschool, die hem de benaming van kwaliteitsvolle artisanale producent toekende, een welverdiende erkenning!

Veeleisende processen die specifiek zijn voor de oliefabriek

1. SYSTEMATISCHE ANALYSE

2. SCHOONMAKEN EN AFSTOFFEN

3. TRANSFORMATIE

Voorafgaand aan het productieproces wordt een systematische analyse uitgevoerd om de beste kwaliteit van de oliën te garanderen. Een monsteranalyse wordt uitgevoerd vóór de validering van de bestelling en bij ontvangst van elke partij zaden en vruchten die in de oliefabriek aankomen, op een monster van de olie en niet op het zaad, aangezien de bestrijdingsmiddelen tijdens de extractie geconcentreerd zijn. Deze kostbare onderzoeken garanderen de afwezigheid van pesticiden, zware metalen, eventueel GGO's, de peroxidezuurgraad en het UV-absorptievermogen van de olijfolie, de sensorische en organoleptische kenmerken: smaak, kleur, geur, vochtigheid en onzuiverheden.

Na de goedkeuring worden alle grondstoffen grondig gereinigd en ontstoft om een olie te verkrijgen die smaakt naar rauwe vruchten of zaden.

Tenslotte komt de verwerkingsfase. Bij de vervaardiging van de eerste koude persen worden de grondstoffen niet verwarmd of voorverwarmd. De temperatuur die tijdens de werking van de vijzel op natuurlijke wijze wordt bereikt, wordt voortdurend gecontroleerd om een voor elk zaad of elke vrucht specifieke temperatuur niet te overschrijden: 27°C voor olijfolie en 38°C voor de andere. Dit maakt het mogelijk oliën te verkrijgen met optimale voedingskwaliteiten en de "Raw Food"-certificering. De zogenaamde "gourmet"-oliën worden op ouderwetse wijze in gietijzeren pannen gemaakt volgens een familieproces onder voortdurend toezicht van een ambachtsman, waardoor een olie wordt verkregen die geroosterd is en een meer uitgesproken smaak heeft dan een eerste koudgeperste olie.

Wist je dat?

De eerste koudgeperste oliën (100% zuiver rauw sap) zijn de oliën met de hoogste voedingskwaliteit. Deze oliën leveren ons de energie die we nodig hebben voor lichamelijke en intellectuele activiteit. Zonder hen zouden we niet kunnen leven, denken of handelen.

Wetenschappers suggereren dat de combinatie van omega-3 en omega-6 gunstig is voor het algemene evenwicht van het lichaam, helpt bij de opbouw van onze cellen en de goede werking van ons zenuwstelsel. Ons lichaam kan deze essentiële vetzuren niet synthetiseren en moet ze krijgen via het voedsel dat we eten, met name oliën.

De verkregen olie is het natuurlijke sap dat alle essentiële voedingsstoffen bevat, specifieke kenmerken van een zuiver natuurlijk kwaliteitsproduct.

Opmerking: De door Vajra verstrekte informatie is louter voedingsadvies en is geen vervanging voor professioneel medisch advies!