- Categories : Over ons

Arcadie, een inspirerend bedrijf!

Arcadie, een inspirerend bedrijf!

Bedrijfsgeschiedenis Arcadie

Arcadie werd in 1990 opgericht door een Frans echtpaar, Dominique en Bernard Kimmel, beiden gepassioneerd door aromatische en geneeskrachtige planten (PAM), die 20 jaar eerder hun leven veranderden om producenten van PAM in de biologische landbouw te worden. Hun droom? Een economische activiteit opzetten met respect voor mens en natuur.

In 1990 lanceerden ze samen met Arcadia de consumentenmerken Cook en L’Herbier de France. Met Cook zijn ze begonnen met het importeren van biologische kruiden, die in Frankrijk nog niet bestonden. Tegelijkertijd waren ze toegewijd aan het ontwikkelen van productiekanalen voor aromatische en medicinale planten in Frankrijk met hun merk L’Herbier de France.

In de jaren 2000 maakte het bedrijf een sterke groei door, net als de markt voor biologische voeding. Het assortiment breidt zich uit, zowel bij Cook, bij L’Herbier de France als bij de sectie “agri-food professionals”. Tegenwoordig biedt het meer dan 250 producten aan, zijn ze aanwezig in 3.000 Franse winkels, maar ook in het buitenland. Dagelijks werken 110 medewerkers in de Gard, vlakbij de glooiende bergen van de Cevennen.

De twee merken van het bedrijf

Cook

Cook biedt een breed scala van smaken aan: specerijen, aromaten, natuurlijke smaken – extracten en gedroogde paddenstoelen. Alles wat u nodig heeft om uw gerechten te verbeteren, te diversifiëren en de smaak van uw culinaire bereidingen opnieuw uit te vinden! Maar dit niet alleen… Cook biedt ook biologisch-dynamisch geteelde thee van zeldzame oorsprong en kwaliteit! In totaal heeft het merk vandaag meer dan 120; 100% biologische referenties in verschillende verpakkingen. Verpakkingen, laten we het even over hebben, wetende dat het verminderen van de milieu-impact van verpakkingen een echte zorg is voor het merk!

Tegenwoordig biedt Cook zijn specerijen aan in flessen die 25% gerecycled PET bevatten. Sinds dit jaar is er ook een verpakking met een vergelijkbaar volume als de klassieke cilindrische fles van 100 ml, maar met 10 keer minder plastic: “eco-refills”. Het concept is dat van de navulling: je koopt de navulzak en brengt deze meteen weer naar huis, in de container van jouw keuze. Wat de verpakking betreft, die hoef je alleen maar in je sorteerbak te doen.

Maar het merk wil uiteindelijk helemaal afstappen van plastic, met de huidige kennis die aantoont dat elk plastic, zelfs gerecycled, te veel problemen veroorzaakt voor de planeet. Daarom is Cook actief op zoek naar plasticvrije verpakkingen die geschikt kunnen zijn voor haar producten, want kruiden zijn erg ingewikkeld om te verpakken! Ze zijn namelijk rijk aan verbindingen (met name vetten) die de verpakking belasten. Voor velen van hen is een kartonnen of kraftzak verpakking ondenkbaar, deze zou binnen een paar weken of een paar maanden worden afgebroken door de essentiële oliën van de kruiden, waardoor het product onverkoopbaar wordt.

Naast het onderzoek naar verpakkingen heeft Arcadie ook ‘bulk’-verpakkingen (500 g, 5 kg, 15 kg en meer) ontwikkeld voor zijn distributeurs. Hoewel specerijen ook in bulk moeilijk te verwerken zijn, zal Cook in 2021 een speciale “specerijen” bulkdisplay voor winkels aanbieden, die momenteel in verschillende partnerwinkels wordt getest. Binnenkort kun je je flessen direct komen vullen in een biologische winkel.

Ontdek het Cook assortiment op onze PRO webshop!

L’Herbier de France

L’Herbier de France biedt een breed scala aromatische en geneeskrachtige planten aan, uitsluitend afkomstig uit de biologische landbouw. Dat wil zeggen, meer dan 50 planten in bulkzakjes, 15 mengsels in dezelfde verpakking en 12 in dozen met theezakjes. Kortom, je hebt iets om je kruidenthee mee te variëren!

Met bijzondere aandacht voor de recycleerbaarheid van de verpakkingen, biedt L’Herbier de France 100% papieren zakken zonder plastic venstersaan, met één uitzondering: valeriaan, waarvan de bijzonder sterke geur nabijgelegen producten kan aantasten. Voor dat laatste wordt een polyethyleen voering gebruikt (wat niet verhindert dat het papieren deel wordt gerecycled).

Als het gaat om de herkomst van de planten, is een groot deel daarvan afkomstig uit Franse producties. Dat zijn er momenteel 36. Om aan zowel de vraag als de kwaliteits- en volumevereisten te voldoen, Arcadie haalt ook sommige producten buiten Frankrijk. Het vraagt echter veel energie om Franse producenten van aromatische en geneeskrachtige planten te ondersteunen. Arcadie is onder andere al bijna tien jaar betrokken bij het opzetten van een regionale PAM-sector in Occitanië en het Grote Zuiden. Dit werk werpt zijn vruchten af, aangezien er tot nu toe meer dan 70 hectare in productie is, met verschillende projecten voor nieuwe plantages.

Ontdek het volledig gamma van l'Herbier de France op onze PRO webshop.

Waarden & verplichtingen

Biologische landbouw

De praktijk van biologische landbouw in productiegebieden vermijdt vervuiling door het gebruik van pesticiden en chemische meststoffen. Het doel van Arcadia is niet alleen om aan de specificaties te voldoen, maar om terug te keren naar echte agronomie, de oorzaken van de ontwikkeling van plantenziekten te verminderen en de bodemvruchtbaarheid te herstellen.

Afhankelijk van de gebieden waar de boeren de planten verbouwen die Arcadia van hen koopt, kan de landbouw heel verschillende vormen aannemen (handenarbeid, dieren helpen, machinale arbeid, enz.). Ze hebben echter een gemeenschappelijke kern: vruchtbare bodems met een intens leven, gediversifieerde groeiomgevingen voor een maximum aan natuurlijke regelgeving, een preventieve in plaats van curatieve benadering, om de noodzaak van behandelingen te minimaliseren. En als er behandeling is, worden er niet-chemische producten gebruikt.

Eerlijke handel

Arcadie heeft, samen met andere baanbrekende biologische bedrijven, geïnvesteerd in de oprichting van het Biopartenaire®-label, dat sterke toezeggingen doet voor eerlijke handel voor producten uit de biologische landbouw. De twee praktijken zijn volgens hen onlosmakelijk verbonden met een dergelijke benadering.

Het Biopartenaire®-label omvat de volgende verbintenissen:

  • Producties in de biologische landbouw
  • Prijs en volume van voordelige aankopen gegarandeerd voor minimum 3 jaar
  • Ontwikkelgelden ter beschikking gesteld aan producenten
  • Toezeggingen van alle belanghebbenden in de sector in een proces van sociale en ecologische vooruitgang
  • Distributie buiten grootschalige retailers

Al deze toezeggingen worden jaarlijks geverifieerd door een onafhankelijke externe instantie. Maar daar houden de verplichtingen niet op. Om een product het label Biopartenaire® te geven, moet het merk uitsluitend aanwezig zijn bij distributeurs die zich inzetten voor evenwichtige commerciële relaties met hun leveranciers (biologische winkels, lokale kruidenierswinkels, winkels van producenten).

Arcadie vordert geleidelijk naar zijn uiteindelijke doel: het Biopartner®-label voor al zijn producten. Het bedrijf heeft sinds 2020; 12 extra referenties. Een totaal van 57 Cook- en 36 L’Herbier de France-referenties zijn momenteel Biopartenaire®-gelabeld.

Respect voor het milieu

  • Biologische landbouw: deze productiemethode garandeert een milieuvriendelijke landbouwproductie.

  • Groene gebouwen

De 4.600 m2 bedrijfsruimte van het bedrijf in de buurt van Alès in de Gard omvat alle verpakkings- en verwerkingsateliers, evenals de kantoren. Ze zijn een mooi voorbeeld van bio-klimatologische en ecologische architectuur. Ze zijn niet alleen energiezuinig, maar ook erg prettig om in te wonen (vooral door de aanwezigheid van het houtmateriaal). Wat elektriciteit betreft, produceren 1000 m2 fotovoltaïsche dakpanelen het equivalent van ongeveer 1/3 van de behoeften van de samenleving.



    • Minder en teruggewonnen afval & groenere verpakkingen

Of het nu in werkplaatsen of kantoren is, Arcadie streeft ernaar de hoeveelheid geproduceerd afval tot een minimum te beperken. Daarom wordt het geproduceerde afval zorgvuldig gesorteerd, zodat het zo goed mogelijk kan worden hergebruikt. Hiervoor werkt het samen met het bedrijf Paprec, dat gespecialiseerd is in het recyclen en recupereren van afval. In 2018 werd 94% van het afval teruggewonnen. Meer recentelijk is er veel werk verzet om de gegevens over recyclingkanalen en de typologie van ons afval bij te werken, evenals over de mogelijkheden voor vermindering aan de bron.

      • Vervoer

Voor zijn grondstoffen geeft Arcadia de voorkeur aan de vervoerswijzen die de minste milieu-impact hebben: per boot of over land in plaats van per vliegtuig. En voor werknemersreizen reizen ze zo snel mogelijk met de trein. Een nieuw project voor groene verzendoplossingen is in ontwikkeling.

    Hiërarchie, management en arbeidsomstandigheden van werknemers

      Arcadie zorgt voor de best mogelijke balans tussen werk en privé voor haar medewerkers: de uurroosters zijn op maat gemaakt en er is een crèche gebouwd op het terrein van het bedrijf om de organisatie van de ouders te vergemakkelijken.

        Het minimumloon ligt boven het wettelijk minimumloon (+ 12%) en de loonverschillen worden verkleind (het hoogste salaris is minder dan 3 keer het laagste salaris).

          Het bedrijf heeft een gedeeld bestuur aangenomen, Holacracy genaamd, waarin de hoogste autoriteit niet langer de grote baas is, maar de bestaansreden van het bedrijf. De hiërarchie is nog steeds aanwezig, maar medewerkers hebben de mogelijkheid tot meer autonomie en initiatief. De vergaderingen worden in het bijzonder omlijst door processen die een betere verspreiding van spraak en grotere efficiëntie bevorderen.

            Het management is primair gericht op het creëren van een bevredigende werkomgeving, waarin iedereen het beste van zichzelf kan geven.

              De waarden van het bedrijf worden intern verspreid via verschillende kanalen, waaronder een maandblad dat elke medewerker een overzicht geeft van het bedrijf.

                Elke nieuwkomer gaat op ontdekkingsreis langs alle onderdelen van het bedrijf, om zo het werk van collega’s beter te begrijpen.

                  Vajra & Arcadie, een ‘duurzame’ relatie!

                  “Vajra en Arcadie zijn al meer dan 25 jaar commerciële partners! Wij werden onmiddellijk verliefd op dit jonge, dynamische bedrijf uit de Gardstreek en begonnen met de distributie van het assortiment kruiden van Cook en later werden we ook verdeler van het assortiment L’Herbier de France in België. De klanten waarderen het engagement van Arcadie om voortdurend innoverend onderzoek te doen naar de kwaliteit van de producten, de ethiek, de solidariteit en het sociale engagement.”

                  James Bown – CEO van Vajra

                  Waar vind je bio specerijen en kruiden van Cook en de bio planten van l'Herbier de France terug?

                  Webshop PRO : Cook

                  Webshop PRO : L’Herbier de France

                  U bent een particulier en u zou graag een product van Cook of L’Herbier de France kopen, maar u weet niet waar u het kunt vinden? Stuur ons uw postcode als commentaar of via Facebook en wij laten je weten waar de dichtstbijzijnde winkel is! Een andere optie is via e-commerce Kazidomi.

                  Opmerking: De door Vajra verstrekte informatie is louter voedingsadvies en is geen vervanging voor professioneel medisch advies!