De kikkererwt behoort tot de grote familie van de peulvruchten, meer bepaald de Fabaceae. Het is de vrucht van de kruidachtige plant Cicer arietum. Kikkererwten worden uit de peulen van de plant gehaald wanneer ze een bruinachtige kleur hebben, een teken dat ze voldoende gedroogd zijn en klaar om geoogst te worden. Elke peul bevat tussen één en twee kikkererwtenzaden.
Hoe zit het met de landbouw van kikkererwten?
De kikkererwt is afkomstig uit het Nabije Oosten, waar hij al duizenden jaren wordt verbouwd. De kikkererwtenteelt heeft zich in de loop der eeuwen over alle continenten verspreid en wordt nu vooral in Mexico en Australië geplant. In Europa komt hij slechts zeer zelden voor, behalve rond het Middellandse-Zeebekken. Dit komt doordat kikkererwten niet tegen kou en overtollig water kunnen en beter gedijen op drogere, armere grond.
Als we het in Europa over kikkererwten hebben, denken we meestal aan de grote, witachtige korrels die in couscous worden gebruikt. In werkelijkheid zijn er vele soorten kikkererwten. De twee bekendste variëteiten zijn :
- Kabuli-kikkererwt (wijd verbouwd in Europa): grote, gladde, crèmekleurige zaden.
- Desi kikkererwt (wijd verbouwd in India): kleinere, gerimpelde en donkerder (gelige) korrel.
Hoewel er enkele verschillen zijn in uiterlijk, is er zeer weinig verschil in het voedingsprofiel van de twee variëteiten.
Wat zijn de eigenschappen van kikkererwten?
Met hun hoge vezelgehalte zijn kikkererwten uitstekend voor de spijsvertering en kunnen ze spijsverteringsproblemen verlichten. In feite hebben ze een dubbele werking op het spijsverteringsproces. Enerzijds helpen zij constipatie te voorkomen door de evacuatie van de ontlasting te bevorderen en anderzijds helpen zij diarree te onderbreken in geval van versnelde transit.
Als bron van vezels en kalium beschermen kikkererwten het cardiovasculaire systeem tegen ziekten en andere cardiovasculaire ongelukken (zoals hartaanvallen, beroertes, enz.) dankzij hun erkende werking op de verlaging van het slechte cholesterolgehalte en de bloeddruk.
Hoe zit het met specifieke diëten?
Of u nu diabetisch bent of een dieet volgt, kikkererwten zijn een echte aanrader. Regelmatige consumptie van deze heerlijke mediterrane granen helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren, waardoor een plotselinge stijging van de bloedsuikerspiegel wordt voorkomen. Bovendien voorkomt de consumptie van kikkererwten hongerklop dankzij het uitzonderlijke gehalte aan plantaardige eiwitten, wat een lang verzadigd gevoel garandeert.
Kikkererwten zijn ook een uitstekend voedingsmiddel voor sportbeoefenaars, omdat hun hoge eiwitgehalte helpt het spierweefsel te regenereren en te versterken. Bovendien vermindert het ijzergehalte ervan het risico op bloedarmoede tijdens de training, wat een steeds terugkerend probleem is bij sportbeoefenaars.
Als je een vegetarisch dieet volgt, hebben kikkererwten zeker geen geheimen voor je! Door hun rijkdom aan plantaardige eiwitten vormen ze immers een ideaal alternatief voor vlees.
Hoe kook je kikkerwten?
Vóór het koken moeten de kikkererwten 12 uur in een grote kom met koud water worden geweekt, die u met een schone doek moet afdekken. Deze bewerking is nodig om de erwten beter verteerbaar te maken en een opgeblazen gevoel te voorkomen. Laat ze na het weken uitlekken en spoel ze goed af. Giet de kikkererwten vervolgens in een grote pan met koud (ongezouten) water. Breng de kikkererwten aan de kook en laat ze op een zacht vuurtje een goed uur of zelfs anderhalf uur koken.
Goed om te weten : door een eetlepel zuiveringszout aan het kookwater toe te voegen, zullen uw kikkererwten veel sneller gaar zijn, reken op de helft van de voorgestelde tijd.
Waar kan ik onze verschillende kikkererwtenproducten vinden?
Wilt u een van onze producten kopen, maar weet u niet waar u het kunt vinden? Stuur ons je postcode in een reactie of een bericht op Facebook en wij vertellen je de dichtstbijzijnde winkel!
Bibliografie :
- http://www.terresunivia.fr/cultures-utilisation/les-especes-cultivees/pois-chiche
- https://binette-et-cornichon.com/p/pois-chiche/
- https://amelioretasante.com/quels-sont-les-bienfaits-des-pois-chiches/
- https://www.foodspring.be/magazine/pois-chiche-bienfaits
- https://thewarning.info/quatre-bienfaits-de-la-consommation-des-pois-chiches-pour-la-sante/
- https://www.selection.ca/cuisine/nutrition/7-bienfaits-sante-des-pois-chiches/
- https://www.mutuelles-comparateur.fr/pois-chiche-bienfaits
- https://aconsommerdepreference.lexpress.fr/pois-chiche-roi-de-fibre/
Opmerking: De door Vajra verstrekte informatie is louter voedingsadvies en kan de aanbevelingen van gezondheidsdeskundigen niet vervangen!