Waar komt de naam "Essenenbrood" vandaan?
De term Essenenbrood komt van de naam van het volk dat het brood maakte, de Essenen. In die tijd maakten zij dunne wafeltjes van gekiemde tarwezaden, die zij tussen twee stenen pletten en vervolgens droogden op aan de zon blootgestelde rotsen om de zaden te laten uitdrogen.
Wat zijn de verschillen tussen het Essenenbrood en het traditionele brood?
Hoewel zij visueel veel op elkaar lijken, zijn het Essenenbrood en het klassieke brood twee zeer verschillende soorten brood. Om te beginnen met hun samenstelling: terwijl klassieke broden meel als basisingrediënt hebben, worden Essenenbroden gemaakt van gekiemde zaden. Daarom worden Essenenbroden ook wel gekiemde broden genoemd.
Bovendien bevatten gewone Essenenbroden geen andere ingrediënten dan granen en gefilterd water, in tegenstelling tot gewone broden die meel, gist, vet, suiker, zoetstoffen, eieren, zout en zuivelproducten kunnen bevatten.
Vanuit voedingsoogpunt zijn gekiemde broden rijker aan voedingsstoffen, verzadigender omdat de granen heel zijn, maar zijn ze ook beter verteerbaar dankzij het kiemproces. Hoewel ze ongeveer 6% gluten bevatten, worden ze over het algemeen goed verdragen door mensen met gevoelige darmen. Ter vergelijking: een volkorenbrood van tarwemeel (gist- of zuurdesembrood) bevat ongeveer 10 tot 12% gluten. Dit verschil wordt verklaard door het feit dat door het kiemen van granen de vitamine E die het gluten in evenwicht houdt, intact blijft. Dit wordt vernietigd wanneer het graan tot meel wordt gemalen en bij hoge temperaturen wordt gekookt. Dus als je geen coeliakie hebt, maar gewoon gevoelig bent voor gluten, zijn gekiemde broden perfect voor jou!
Wat zijn de voordelen van gekiemd brood?
Gekiemde broden zijn zeer rijk aan vezels en eiwitten, maar bevatten vrij weinig calorieën. Ze zijn zo goed als vet- en zoutvrij. De consumptie ervan wordt dan ook sterk aanbevolen voor mensen die op hun voeding letten (diëten) en is ook ideaal voor sportbeoefenaars door de aanwezigheid van complexe koolhydraten.
Eenmaal ontkiemd bieden de zaden al hun rijkdom: een groot deel van het zetmeel van de graankorrel is al omgezet in trage suikers en het gehalte aan vitaminen, oligo-elementen en enzymen is verveelvoudigd! Zo zijn gekiemde broden echte natuurlijke voedingssupplementen die alle micronutriënten leveren die het lichaam meer dan ooit nodig heeft door het onnatuurlijke leven dat we tegenwoordig leiden (veelvuldige stress, diverse vervuilingen, gedenatureerd voedsel, ...).
... en de keerzijde?
Het ontkiemen is een zeer gevoelig natuurlijk proces, dat onderhevig is aan schommelingen die te wijten zijn aan de omgevingstemperatuur, de hygrometrie, het seizoen en de kwaliteit van de zaden, die variëren naar gelang van de variëteit, het jaar en de plaats van teelt. Daarom is het onvermijdelijk dat de textuur van het brood van de ene productie tot de andere verschilt. Er zij op gewezen dat spelt, een oude variëteit, nog meer onderhevig is aan al deze variaties. Bovendien heeft spelt de gewoonte om Essenenbroden een hardere textuur te geven (de toevoeging van water tijdens de productie zou de bewaring van de broden bemoeilijken).
Bewaring van de Essenenbroden
In hun oorspronkelijke verpakking verlaten de gekiemde broden de productieateliers met een houdbaarheid van gemiddeld 5 tot 6 maanden.
Anderzijds zijn de broden na opening nog 8 dagen houdbaar in de koelkast in het koudste compartiment; bij voorkeur in een luchtdichte doos of in hun zakje afgesloten met een clip.
Het is echter niet ongewoon dat gekiemd brood gaat schimmelen voor het einde van de houdbaarheidsdatum. Als dit het geval is en het brood zit nog in de originele (gesloten) verpakking, breng het dan terug naar uw winkelier, die het zal vervangen of u een tegoedbon zal geven.
De verschillende biologische Essenenbroden van Vajra
Vajra beschikt over 3 soorten Essenenbroden:
- tarwe natuur, met druiven, zonnebloempitten, amandelen, gember, wortelen en druiven
- spelt natuur, spelt rozijnen
- en natuurlijke rogge
Ze worden als volgt gemaakt. In de eerste fase worden de beste biologische zaden geweekt in zuiver water, wat resulteert in een natuurlijke kieming. De gekiemde zaden worden gebruikt op het precieze moment waarop het zaad een flinke kiem en talrijke wortels heeft. Eenmaal ontkiemd, worden de zaden gemalen (en vervolgens vermengd met andere ingrediënten, afhankelijk van de soort). Nadat het brood een regelmatige vorm heeft gekregen, wordt het gebakken. Ten slotte wordt het brood in een zak verpakt en gepasteuriseerd, zonder toevoeging van bewaarmiddelen.
Waar kun je ze vinden?
Ontdek de verschillende Essenenbroden op onze webshop!
Wilt u een van deze producten kopen, maar weet u niet waar u het kunt vinden? Stuur ons uw postcode in opmerkingen of per bericht op Facebook en wij vertellen u welke winkel het dichtst bij u in de buurt is!