- Categories : Voeding en Gezondheid

Enzymen: wat zijn ze en waarom zijn ze goed voor je

Enzymen: wat zijn ze en waarom zijn ze goed voor je

Wat zijn enzymen?

Enzymen zijn eiwitten die door alle levende organismen worden geproduceerd. De biologische processen die in alle levende organismen voorkomen zijn chemische reacties, en de meeste worden geregeld door enzymen. Zonder enzymen zouden veel van deze reacties niet in een merkbaar tempo verlopen. Enzymen katalyseren alle aspecten van het metabolisme. Dit omvat de vertering van voedsel, waarbij grote voedingsmoleculen (zoals eiwitten, koolhydraten en vetten) worden afgebroken tot kleinere moleculen.

Voordelen van Enzymen
Wanneer je lichaam voedingsmiddelen zoals het zetmeel in brood of pasta wilt omzetten in energie, worden enzymen gebruikt om het zetmeel om te zetten in eenvoudige suikers die door je cellen kunnen worden gebruikt.  Enzymen zijn efficiënt en specifiek en voeren gewoonlijk slechts één welomschreven reactie steeds weer uit.  Het feit dat zij uit de natuur afkomstig zijn, betekent dat zij werken onder gematigde pH- en temperatuuromstandigheden, waardoor zij duurzame alternatieven zijn voor chemische verwerking in de levensmiddelenindustrie. Het koken van voedsel vernietigt namelijk bepaalde enzymen die in het voedsel aanwezig zijn en vermindert de hoeveelheid vitaminen of bepaalde voedingsstoffen.

Wat zijn de voordelen van enzymen?

Sinds het begin van de 20e eeuw hebben experimenten aangetoond dat actieve enzymen zeer genezend zijn. In de loop van de eeuw werd het steeds duidelijker, dankzij de volhardende experimenten van artsen als Wolf, Loomis en Howell, dat de oorzaak van de degeneratieve ziekten en allergieën die steeds vaker bij patiënten werden waargenomen, te vinden was in de manier waarop zij werden gevoed. Zo zijn erfelijke ziekten bij de mens, zoals albinisme en fenylketonurie, het gevolg van een tekort aan een bepaald enzym.
Evenzo zijn vele klassieke diagnoses onjuist gebleken in het licht van de experimentele studie van de actieve enzymen. Een Franse chef-kok, Pol Grégoire, besloot, nadat hij gezondheidsproblemen had gekregen, zijn benadering van voedsel volledig te herzien. Door eenvoudige principes toe te passen slaagde hij erin zijn gezondheid te herwinnen en zo een levenskunst te ontwikkelen die zo oud is als de mensheid.

"De enzymen in rauw voedsel zijn essentieel voor de eigen vertering. De vernietiging ervan door het koken lijkt een sleutelfactor te zijn in de toename van allergieën en chronische degeneratieve ziekten die tegenwoordig worden waargenomen."

Een eenvoudige kennis van scheikunde is onvoldoende om de rol van enzymen in de menselijke voeding te begrijpen.

Hoe kunt u gebruik maken van enzymen?

Enzymen worden al duizenden jaren gebruikt bij de productie van levensmiddelen.  Onze vroege voorouders ontdekten dat de maag van koeien melk in kaas kon veranderen.  Tegenwoordig gebruiken we enzymen in voedsel om brood, wijn, bier, sappen, zuivelproducten en nog veel meer te maken.

Er zijn veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan geconcentreerde enzymen en die als levend voedsel kunnen worden beschouwd. Het gaat onder meer om gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt, kefir en diverse zure melkproducten, rauwe honing, kombucha (gefermenteerde thee) of gefermenteerde groenterecepten zoals Europese zuurkool en Koreaanse ingemaakte kool (kimchi), alsook sojaproducten zoals miso of tempeh, die van Aziatische oorsprong zijn. In tropische landen is gebleken dat bepaalde vruchten, zoals papaja's en mango's, een zeer hoge concentratie enzymen bevatten en reeds lang worden gebruikt voor de behandeling van brandwonden en wonden.

Clearspring Miso
Clearspring Miso die enzymen bevat
Biokitchen Demeter Zuurkool van Clearspring
Biokitchen Demeter Zuurkool van Clearspring

Fermentatie van wijn, zuurdesem in brood, stremming van kaas en het brouwen van bier worden al sinds de oudheid toegepast, maar pas in de 19e eeuw begreep men dat deze reacties het resultaat waren van de katalytische werking van enzymen. Sindsdien zijn enzymen steeds belangrijker geworden in industriële processen waarbij organische chemische reacties plaatsvinden, bijvoorbeeld bij de vervaardiging van zuivelproducten die geschikt zijn voor mensen met lactose-intolerantie.

Enzymen worden ook in de geneeskunde gebruikt om pathogene micro-organismen te doden, de wondgenezing te bevorderen en bepaalde ziekten te diagnosticeren.

 

Bronnen :

Opmerking: De door Vajra verstrekte informatie is louter voedingsadvies en is geen vervanging voor professioneel medisch advies!