- Categories : Voeding en Gezondheid

Het macrobiotische dieet: een kwestie van evenwicht.

Het macrobiotische dieet: een kwestie van evenwicht.

Het macrobiotische dieet zoals wij dat tegenwoordig kennen, dankt zijn ontstaan aan de Japanner Georges Ohsawa, wiens principes werden vastgesteld op basis van het werk van Dr. Hufeland op het gebied van de preventieve geneeskunde en het dieet van de Tibetaanse Zen-monniken. Macrobiotiek is meer dan alleen een dieet, het is een levensfilosofie die in wezen wordt beheerst door het Taoïstische principe van complementariteit tussen yin en yang, waarbij evenwicht moet worden toegepast op de verschillende dimensies van het bestaan, inclusief voeding.  

Zoals de naam al aangeeft, is macrobiotiek (van het Griekse "macros": groot en "bios": leven) gericht op het bevorderen van een lang leven door het volgen van een strenge levensstijl. De praktijk van deze filosofie is voornamelijk gebaseerd op voeding; het is noodzakelijk het juiste evenwicht te vinden tussen de verschillende voedingsbronnen en te luisteren naar het eigen lichaam. De aanhangers van het macrobiotische dieet streven dus naar een betere gezondheidstoestand en een betere levenskwaliteit.

Het macrobiotische dieet is gebaseerd op een energetische opvatting van voedsel, waarbij rekening wordt gehouden met de energetische yin- of yang-kwaliteiten. Zo wordt elk voedingsmiddel gezien als een door de natuur geproduceerde energie-eenheid, met zijn eigen yin (energetisch positief) en yang (energetisch negatief) voedende kwaliteiten.

 

De yin-yang classificatie van voedsel

De voedingsmiddelen die wij eten kunnen dus worden ingedeeld op een schaal van extreem yin tot extreem yang op basis van verschillende kenmerken met betrekking tot hun groei en structuur (kleur, voedingswaarde, de manier waarop ze groeien....). Zo onderscheiden we zuur-yin voedingsmiddelen, waarvan de energie koud, verspreidend en verzwakkend is, van alkalisch-yang voedingsmiddelen, waarvan de energie warm, opwekkend en samentrekkend is. Aangezien elk voedingsmiddel yin- en yang-kwaliteiten heeft, is het noodzakelijk de dominante kracht te onderscheiden om het te kunnen classificeren. Daarom hebben deze indelingen geen absolute waarde. 

En pratique, l'idéal est de ne pas consommer d’aliments qui tendent trop vers le yang, ni trop vers le yin. Il vaut mieux choisir de consommer des aliments situés entre ces deux extrêmes comme les céréales et les légumineuses, considérées comme équilibrées et situées à mi-parcours alors que les fruits tropicaux, les sucres et la plupart des laitages, sont eux, considérés comme trop déséquilibrés vers le yin ; à l'inverse du sel, des œufs et de la viande qui sont trop déséquilibrés vers le yang. La macrobiotique fait reposer l’équilibre sur des aliments du juste milieu. 

De basisregels van macrobiotische voeding

Het macrobiotische dieet geeft voorrang aan een graanbasis, die ten minste 40% van de dagelijkse voeding moet uitmaken. Groenten krijgen ook een grote plaats in het dieet, en moeten in het seizoen worden gegeten en op natuurlijke wijze lokaal worden geteeld. De consumptie van peulvruchten (azuki, linzen, kikkererwten, enz.) moet ook worden bevorderd, evenals die van misosoep, die op grote schaal wordt aanbevolen. De consumptie van zeewier (kombu, wakame, nori, enz.) maakt ook een integraal deel uit van het aanbevolen dagelijkse menu. Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong worden niet volledig uit de voeding geweerd, maar moeten sterk worden beperkt. Er is dus geen strikt omschreven dieet, de sleutel is om de yin en yang in uw bord in evenwicht te brengen om uw gezondheid te behouden en een lang leven te bevorderen. 

GRANEN

GROENTEN

PEULVRUCHTEN

MISO SOEP

ZEEWIER

Macrobiotisch koken is grotendeels geïnspireerd op de Japanse traditie (zeewier, miso, enz.) en kan een bron zijn van heerlijke ontdekkingen en culinaire innovaties. Om u hierbij te helpen biedt Clearspring een ruime selectie van de beste Japanse voedingsmiddelen, gemaakt volgens traditionele recepten door ervaren ambachtslieden. Veel van deze uitzonderlijke en authentieke biologische producten worden aanbevolen door macrobiotici! 

Opmerking: De door Vajra verstrekte informatie is louter voedingsadvies en is geen vervanging voor professioneel medisch advies!